Czarny ryż z tofu i oliwkami

To bardzo proste , szybkie do przygotowania danie.

Składniki – porcja dla dwóch osób:

  • 1 szklanka ugotowanego czarnego ryżu,
  • 4 – 5 połówek włoskich orzechów,
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego do moczenia orzechów,
  • 6- 8 zielonych oliwek,
  • 2 – 3 połówki suszonych pomidorów,
  • 1/3 opakowania tofu naturalnego ( czyli ok. 100 g),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, w tym 1 łyżka oliwy z oliwek do podsmażenia tofu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego.

Czarny ryż gotujemy tak, jak ryż czerwony, czy brązowy (naturalny). Przepis znajdziesz  pod linkiem, zamieszczonym na dole.

Zanim zaczniesz przygotowywać  potrawę,  zamocz w  niewielkiej ilości wody  suszone pomidory (dobrze, aby moczyły się ok. pół godziny).  Po moczeniu pokrój na małe kawałki. Wodę zostaw.

Do drugiej miseczki wlej trochę wody (ok. 100 ml), dodaj  ocet jabłkowy i zamocz umyte orzechy. Powinny się moczyć min. 10 – 15 minut, może być dłużej. Po moczeniu odlej wodę i połam orzechy na grube kawałki.

Oliwki  kroimy w krążki.

Tofu można przygotować na dwa sposoby:

  1. Dla osób, które mogą jeść smażone. Na małą patelnie wlewamy 1 łyżkę oliwy i po jej pogrzaniu  dajemy pokrojone w kostkę tofu. Obracamy, dodajemy sos sojowy, mieszamy, smażymy ok. 1 minutę, odstawiamy.
  2. Druga wersja –  łatwostrawna. Tofu dodajemy do potrawy w trakcie duszenia, wcześniej skrapiamy  tylko sosem sojowym.

Przygotowanie:

Na  drugą patelnię  dajemy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy  pokrojone pomidory i oliwki, wlewamy wodę z moczenia pomidorów. Dusimy 3  minuty po przykryciem. Dajemy tofu, dusimy kolejne 3 – 4 minuty, potem dodajemy ryż oraz orzechy  (jeżeli tofu już podsmażone,  możemy wrzucić razem z ryżem).  Wszystko  trzeba przemieszać, na chwilę zwiększyć temperaturę palnika, aby ryż się rozgrzał i po 2 minutach danie jest gotowe.

Smacznego!

Różne kolory ryżu

Dodaj komentarz