Makaron sojowy z krewetkami i ananasem

Porcja na 2 osoby – potrzebujesz :

  • dwie porcje suchego makaronu  sojowego lub ryżowego, grubszego
  • 5 kawałków świeżego ananasa
  • 12 średnich krewetek ( najlepiej gotowane, mrożone)
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego ( lub oliwy z oliwek)
  • 5 – 6  suszonych pomidorów ( w zależności od wielkości)
  • szczypta soli do zagotowania krewetek.

Przygotowanie:

Najpierw makaron zalewam wrzątkiem.

W małej miseczce moczę  wypłukane pomidory w niewielkiej ilości wody.

Obieram ananasa, tnę na plastry. Z 5 plastrów, które są mi potrzebne,  dwa kroję na połówki i wycinam z nich twardy środek,  a pozostałe trzy, też po wycięciu środka, kroję na małe kawałki.

Kroję cebulki,  odkładam oddzielnie części białe, oddzielnie – zielone.

W niewielkim garnku gotuję wodę, solę i wrzucam krewetki. Gdy wypłyną na górę, są gotowe, można odcedzić. Obieram ogonki, połowę  krewetek zostawiam w całości,  pozostałe  kroję na  kawałki.

Po ok. 10 – 15 minutach makaron jest gotowy, odcedzam wodę. Pomidory  wyjmuję, kroję je  na małe kawałki i daję na dużą  patelnię, razem z  wodą, w której się moczyły.  Wlewam sos sojowy i duszę  po przykryciem.  Na małą  patelkę daję olej ryżowy, aby lekko podsmażyć  białą  cebulkę  i dodaję ją do pomidorów razem z olejem.  Po ok. 10 minutach dokładam pokrojone  krewetki  oraz ananasa:  kostki ananasa na środek patelni, a połówki układam  po bokach, tak, żeby później nie przeszkadzały mi przy mieszaniu makaronu. Duszę 5 minut pod przykryciem. Dodaję makaron oraz zieloną cebulkę,  mieszam. Po kilku minutach, gdy makaron się zagrzeje,  danie jest gotowe.

Wykładam na talerz makaron, a obok – połówki ananasa oraz  pozostałe, niepokrojone krewetki.

Smacznego!

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz