Domowa zupa miso

Ucieszyłam  się  bardzo, gdy znalazłam przepis  na zupę miso autentycznej  Japonki,  w książce „Japonki nie tyją i się nie starzeją”.  Jak wspomina autorka, Naomi Moriyama, jej babcia przygotowywała taką zupę  wnukom  na śniadanie.  Domowa zupa miso  jest  o wiele bardziej pożywna niż to, co oferują nam  wschodnie restauracje. Ja nieco uprościłam przepis,  aby przygotowanie zajęło mniej czasu, ale z kolei  uzupełniłam o moje ukochane wodorosty wakame, obecne w innych wydaniach  zupy miso. Z tego względu proponuję mniej płatków bonito.

Dodam jeszcze, że płatki bonito, dobrą japońską pastę miso oraz wszelkie wodorosty może kupić  w Warszawie m.in. w delikatesach na Asian House, na rogu Poznańskiej i Pięknej.

Składniki na 2 osoby:

  •   1 jajko ugotowane na twardo
  •   2 czubate łyżki ryżu ( N. Moriyama proponuje tradycyjny ryż biały,  ja wolę  naturalny brązowy)
  • Kilka pędów szczypiorku lub  2 – 3 zielone pędy cebulki dymki
  • ¼ opakowania naturalnego tofu (z opakowania 300g;  zwróć uwagę, aby było z soi bez GMO),
  • 2 płaskie  łyżki  ciemnej pasty miso
  • 1 łyżka wodorostów wakame
  • 1 szklanka płatków bonito ( suszone płatki ryby bonito) do zrobienia dashi, czyli rosołu rybnego
  • Kawałek wodorostów kombu ( ok. 5x 5 cm)

Najpierw przygotowuję  dashi ( podają przepis  za Naomi Moriyama)

Kombu wkładam do rondla i zalewam 2 szklankami zimniej wody. Doprowadzam do wrzenia, wyjmuję natychmiast (aby rosół nie stał się gorzki). Dodaję płatki bonito, zagotowuję ponownie,  wyłączam, pozostawiam na 2 minuty. Odcedzam.  Zarówno kombu, jak i  płatki bonito można wykorzystać do zrobienia bulionu jeszcze raz.

Przygotowanie zupy  miso:

  1. Najpierw gotuję ryż ( może być np.  ugotowany z  poprzedniego dnia).
  2. Wodorosty wakame zalewam wodą na 15 minut.
  3. W tym czasie  gotuję jajko na twardo, po przestudzenia obieram ze skorupki i dzielę na połówki.
  4. Siekam szczypiorek.
  5. Zagotowuję w rondelku ½ szklanki wody, dodaję pokrojone w kostkę tofu, gotuję 1 minutę na średnim ogniu. Odcedzam.
  6. Do dwóch miseczek wkładam: po łyżce ryżu, po  połowie   jajka podzielonego na ćwiartki, odcedzone wodorosty wakame,  kostki tofu.
  7. Zagotowuję bulion dashi (dodaję do niego jeszcze wodę z moczenia wodorostów wakame), w czasie jego podgrzewania trochę odlewam i rozrabiam pastę miso. Gdy bulion się zagotuje, dodaję pastę miso, mieszam i wyłączam.
  8. Wlewam zupę do miseczek, posypuję szczypiorkiem.
  9. Smacznego!

 

Dodaj komentarz