Tofu z ryżem, wodorostami wakame, suszonymi pomidorami

Przepis polecam szczególnie paniom, ponieważ wodorosty są bogatym źródłem wapnia, o dostawę którego trzeba dbać ze względu na zagrożenie osteoporozą.  Wakame jest  też źródłem jodu, którego często nam brakuje.  Sos sojowy i zielone oliwki zawierają  naturalne bakterie probiotyczne. Tofu zastąpi mięso, bo ma wszystkie aminokwasy. A naturalny ryż, suszone pomidory oraz  kapusta pak choi z zielonym groszkiem,  będąca dodatkiem  do tego dania, zapewnią nam dostawę wielu witamin i minerałów.

Składniki  na 2 osoby

Przygotowanie ryżu z dodatkami

  • 2 porcje ugotowanego naturalnego (brązowego) ryżu– przepis na ugotowanie dobrego ryżu jest na bogu, na końcu tego przepisu podaję link
  • ¼ kostki naturalnego tofu (300-gramowej)
  • 1 łyżeczka wodorostów wakame (jeżeli kupiłaś już pocięte, a jeżeli suszone kawałki, to dwa-trzy    3-centymetrowe; pamiętaj że w moczeniu  mocno rośnie ich objętość)
  • 2 łyżeczki sosu sojowego bezglutenowego
  • 4 podwójne kawałki suszonych pomidorów
  • 10 zielonych oliwek
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • kawałek korzenia imbiru ( ok. ½ cm)

Wodorosty moczę w niewielkiej ilości wody, ok. 10 min. W tym czasie kroję tofu z kostkę,  pomidory na kawałki, oliwki poprzecznie  na pierścionki. Korzeń imbiru ścieram na tarce z grubymi oczkami. Odcedzam wodorosty, kroję na mniejsze kawałki. Wodę zostawiam.

Na patelkę wlewam olej ryżowy,  podgrzewam, dodaję imbir, mieszam, trochę zmniejszam palnik. Następne w kolejności są: kawałki tofu oraz suszone pomidory, które lekko podsmażam, cały czas mieszając. Dolewam wodę z moczenia wodorostów i dodaję oliwki. Wody będzie za dużo, więc trzeba ją odparować, ok. 5 – 8 minut. Gdy płyn na dnie patelki zagęści się, dodaję  ryż,  mieszam, zwiększam temperaturę palnika, aby  całość  się rozgrzała. Na koniec dodaję  wodorosty, całość jeszcze raz  mieszam i po minucie można wykładać na talerz. Uwaga: w tym  czasie, gdy odparowuję wodę z przygotowywanego dania i nie muszę go pilnować, wstawiam w  rondelku kapustę pak choi.

Przygotowanie kapusty pak choi z groszkiem

  • 2 kapusty pak choi, umyte, przekrojone wzdłuż
  • 2 duże łyżki mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Do rondelka wkładam obok siebie połówki kapusty, odwrócone przekrojoną częścią do dołu. Podlewam niewielką ilością  wody ( w rondelku  woda na wysokość ok. ½ cm).  Wsypuję zielony groszek wokół kapusty ( chodzi o to, żeby miał dostęp do wody na dnie rondelka). Całość polewam oliwą i posypuję czosnkiem niedźwiedzim.  Ustawiam na gorącym palniku, po zagotowaniu zmniejszam palnik, tak, aby zawartość lekko się dusiła.  Nastawiam budzik kuchenny na 13 – 14 minut, po tym czasie kapusta jest gotowa.

Na talerz wykładam ryż i obok kapustę, przy pomocy łopatki, aby  w miarę możliwości zachować jej kształt.  Smacznego!

 

Przygotowanie ryżu:

http://zdrowezycie.edu.pl/?p=368

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz