Masło migdałowe

Migdały  są bardzo wartościowe,  więc możemy być pewni, że przy okazji wzbogacimy naszą dietę o wiele  witamin i minerałów. W dodatku masło jest niezwykle proste do przygotowania, a więc – same zalety.

Składniki:

1 szklanka migdałów,

2 łyżki oleju kokosowego,

½ płaskiej łyżeczki soli himalajskiej.

Migdały zalałam na noc zimną wodę. Rano odlałam wodę i obrałam migdały ze skórki. Pozostawiłam na ok. godzinę, aby nieco przeschły.

Następnie zmiksowałam je  w  blenderze, ale ponieważ łatwo oblepiają ścianki, musiałam przerwać ten proces, żeby zebrać masę z ścianek. Kontynuowałam rozdrabnianie, tak, żeby otrzymać możliwie gładką masę. Olej kokosowy rozpuściłam na  patelce razem z solą himalajską. Dodałam do masy migdałowej i blendowałam  jeszcze przez chwilę. Masło przełożyłam o słoiczka. Trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego!

Dodaj komentarz