Kasza jaglana: smaczna i bezglutenowa

Kasza jaglana ma dużo łatwo przyswajalnego białka,  błonnika potrzebnego do prawidłowego trawienia,  dużo witamin z grupy B: B1, B2, B6.  A także żelazo w ilości większej niż w szpinaku, miedź, magnez,  wapń, fosfor, potas, cynk, witaminę E.   Zawiera krzem  – cenny dla naszej skóry, włosów, paznokci, kości i tkanki łącznej. Kasza (bywają też płatki i mąka jaglana) jest wytwarzana z prosa. Jest ważnym składnikiem diet oczyszczających i odkwaszających, gdyż jako jedna z niewielu kasz jest zasadotwórcza.

Moja tajemnica dobrej  kaszy jaglanej, to dodatek ziół, kurkumy, czerwonej papryki oraz – niedługie gotowanie. Składniki:

1/2 filiżanki kaszy jaglanej

1 filiżanka wody

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki bazylii

1/3 łyżeczki  majeranku

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki słodkiej, czerwonej, mielonej papryki

1/3 łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy  zimną wodą (ilość dwa razy większa niż kaszy), moczymy ok. 1/2 godziny, potem odlewamy wodę  do rondelka i zagotowujemy ją.  Następnie wrzątek wlewamy do kaszy, nastawiamy budzik kuchenny na 8 minut.  Zagotowujemy kaszę, a następnie zmniejszamy palnik tak, aby kasza tylko  lekko bulgotała. W trakcie  gotowania dodajemy   wszystkie przyprawy, mieszamy. Po 8 minutach wyłączamy palnik i zostawiamy na nim kaszę. Trzeba ją tylko lekko przemieszać,aby nie ulegała zbryleniu. Po  5 – 10 minutach kasza jest gotowa do jedzenia.

Jeżeli została nam kasza z poprzedniego dnia, wystarczy przelać  ją wrzątkiem na sitku.

kasza jaglana Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna. Można ją podawać na śniadanie: z owocami suszonymi   (z tym, że  lepiej pasują do niej mniej słodkie owoce, jak goja  czy żurawina niż bardzo słodkie, jak rodzynki czy daktyle),  lub z orzechami.

Na obiad   jest bardzo dobra do dań mięsno-warzywnych i warzywnych, szczególnie, gdy są  to duszone warzywa z naturalnym  sosem. Może być także  używana  jako dodatek do mięsa ( np. do indyka z patelni), ale wtedy warto dodać do niej trochę sosu  z pomidorów, oliwek , czosnku i bazylii, który poprawi jej smak. Przepis na sos znajdziesz w dziale – Przepisy. Na kolację można ja podać np. ze smażonymi pomidorami – patrz w zakładce Przepisy. Po zmiksowaniu ze świeżymi owocami kasza może służyć jako deser.

 

 

 

One comment

Dodaj komentarz