Komosa ryżowa na śniadanie

Sama komosa nie każdemu smakuje,  w  przeciwieństwie na  przykład do amarantusa, który można jeść nawet bez żadnych dodatków. Jednym ze sposobów poprawienia jej smaku  jest zastosowanie pasty tahini. Ponieważ komosa ryżowa jest dosyć sucha, dodanie tahini  nie tylko poprawi jej smak, ale także sprawi, że będzie bardziej  soczysta.

Przygotowanie śniadania, jeżeli mamy już ugotowaną komosę ryżową, np. z wczorajszego obiadu,  zajmie 5 minut. Wliczając gotowanie komosy potrzeba 25 minut.

Składniki: komosa ryżowa  – 100 g, dwie łyżki pasty sezamowej  tahini, 1 łyżka owoców suszonych mało słodkich (żurawina, goja).

Gotowanie komosy – patrz wcześniejszy post  http://zdrowezycie.edu.pl/?p=515

Przy odgrzewaniu odgrzewanie komosy trzeba  pamiętać, żeby dodać odrobinę wody, aby się nie przypaliła. A po wyłożeniu  komosy do miseczki wystarczy dodać tahini oraz owoce suszone i … śniadanie gotowe.
Na zdjęciu: komosa z tahini i żurawiną.komosa z tahini

 

Dodaj komentarz