Dieta – ograniczanie wydzielanie soku żołądkowego

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego ma zastosowanie  m.in. w  chorobach:

  • w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka,
  • w refluksie żołądkowo-przełykowym (w wyniku zwiększonego wydzielania kwasu solnego więcej się go dostaje do przełyku, nasilając objawy refluksu).

Dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, równocześnie  ogranicza się  jednak produkty i potrawy pobudzające wydzielanie kwasu solnego. Chodzi także o  neutralizowanie soku żołądkowego oraz niedrażnienie chemiczne, mechaniczne, termiczne błony śluzowej żołądka.

Dlatego  ogranicza się produkty i potrawy działające pobudzająco na czynność wydzielniczą żołądka. Zaliczamy do nich: mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, kawę naturalną, mocną herbatę, czekoladę. Ograniczamy także  produkty marynowane, wędzone, potrawy pikantne, słone, smażone, pieczone. Trzeba  też zwrócić uwagę na przyprawy, zwłaszcza –  ostre,  dlatego pikantne potrawy są wykluczone.

Z codziennych posiłków  musimy także   wykluczyć pieczywo razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, które powodują gniecenie, wzdęcia i  mogą w sposób mechaniczny podrażniać błonę śluzową żołądka. Pamiętaj, że  także napoje alkoholowe oraz papierosy zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Z  napojów alkoholowych  najgorsze jest  są wino i piwo.

Dobrze jest   natomiast nieco zwiększyć ilość białka w diecie. Pełnowartościowe białko z mleka ( pod warunkiem, że dobrze go tolerujemy), twarogu, jaj, drobiu, ryb, mięsa  wiąże nadmiar kwasu solnego.

Potrawy przyrządza się   tak,  jak w  każdej diecie łatwostrawnej: poprzez  gotowanie, na parze,  przygotowanie potrawy w kombiwarach, lub duszenie bez obsmażania na tłuszczu. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw.  Dobrym rozwiązaniem są zupy przecierane. Warzywa i owoce należy podawać gotowane w postaci rozdrobnionej.

dietoterapeutki:

Marta Kowalczyk,  Ada Kostrz-Kostecka

———————————————————————————

W  poście wykorzystano materiały ze studiów podyplomowych Dietoterapia na WSNS w Lublinie

oraz artykuły:

http://www.szpital.legnica.pl/index.php/porady-dietetyczne/632-dieta-atwo-strawna-z-ograniczeniem-substancji-pobudzajcych-wydzielanie-soku-odkowego

https://www.pfm.pl/baza_chorob/choroby-ukladu-pokarmowego/zaburzenia-trawienia-w-zoladku—nadkwasnosc/132

 

Dodaj komentarz