Ciasto bananowe bezglutenowe

Przepis na ciasto bananowe „klasyczne”, dostałam od koleżanki, która długo mieszkała w USA.  Było bardzo słodkie i – przede wszystkim – z mąką pszenną. Przerobiłam przepis na dobry w diecie bezglutenowej, ciasto jest też mniej słodkie.

Składniki:

– ½ kostki masła

– ½ szklanki cukru

–  2 jajka

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 2 szklanki mąki ryżowej  z białego ryżu  ( jeżeli nie jesteś na diecie bezglutenowej, to może być mąka pszenna)

– 3 duże, dojrzałe banany

– szczypta soli

Przygotowanie:

Ubij masło z cukrem. Dodaj jajko, jedno po drugim, cały czas mieszając. Następnie sól, sodę, proszek do pieczenia oraz, stopniowo, mąkę. Dodawaj stopniowo banany, ale –  aby łatwiej je zmiksować, dobrze jest pokroić wcześniej na małe kawałki.  Miksuj ciasto cały czas przy dodawaniu  poszczególnych składników.

Wyłóż do foremki. Aby ciasto nie przywarło do foremki, dobrze jest  posmarować na dnie i na brzegach  masłem lub olejem  rzepakowym oraz  posypać lekko  mąką ryżową.

Pieczenie – ok. 1 godz. w temperaturze 175 stopni ( jeżeli  chcesz zrobić klasyczne ciasto i używasz  mąki pszennej, to pieczemy w temp. 170 stopni).

SMACZNEGO!

3 comments

  1. Typicalcat04 says:

    Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will return once again since I bookmarked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help others.

Dodaj komentarz