Prawidłowe łączenie pokarmów jest bardzo ważne, gdy chcemy się odchudzić. Jest niezbędne, gdy zaczynają się problemy, np. zespół jelita drażliwego, czy SIBO. Continue reading →
Służby publiczne podjęły wiele działań, aby nas uchronić przed zakażeniem oraz zapobiegać rozprzestrzenianiu się wirusa. A czy my sami możemy zrobić coś więcej, niż tylko dbać o higienę, czy unikać miejsc, gdzie łatwo się zarazić? Możemy. Trzeba na przykład zadbać... Continue reading →
Święta i wizyty rodzinne to nie tylko dobra okazja do przejadania się, ale także – pozyskania nowych przepisów. Poniżej przepis od mojej bratanicy Ani - na bezglutenowe brownie. Continue reading →
Czosnek, bardzo zdrowy, obowiązkowa przyprawa do mięs, sałatek. Jak sobie radzić bez czosnku i cebuli – bo przecież są one zakazane w diecie low FODMAP, obowiązującej przy zespole SIBO? Podzielę się z Tobą swoimi doświadczeniami. Continue reading →
Pisałam już wcześniej, że gdy masz SIBO, czyli przerost bakterii w jelicie cienkim, lekarz przeważnie zapisuje antybiotyk, najczęściej Xifaxan. A co z probiotykami? Powinno się też brać, oczywiście. Chociaż podobno Xifaxan oszczędza naszą własną florę bakteryjna, ale jednak lekarz radził... Continue reading →
W poprzednim poście na temat SIBO pisałam, czym objawia się ta dolegliwość. A teraz pytanie – co jeść, jeżeli lekarz stwierdzi o ciebie taki problem? Continue reading →
Czasami zostaje Ci coś z obiadu z poprzedniego dnia i nie wiesz, co z tym zrobić? Proponuję przepis na „obiad z odzysku” – no, nie w całości. Indyka zrobiłam tuż przed podaniem. Wykorzystałam natomiast ugotowaną fasolkę szparagową i ziemniaki.Przepis - dieta bezglutenowa, ale także dla osób przy diecie low FODMAP ( przy zespole SIBO lub zespole jelita drażliwego). Continue reading →
Tofu z ryżem, wodorostami wakame, suszonymi pomidorami to danie samo zdrowie i do tego proste, łatwostrawne, niskokaloryczne. Dieta bezglutenowa, dieta w chorobach serca i układu krwionośnego, układu trawiennego. Continue reading →