Dieta o kontrolowanej zawartości tłuszczu

Dieta  o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, należy do  grupy diet łatwostrawnych. Najważniejszą  jej cechą jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe zastąpienie ich wielo- i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Dieta ma zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zgodnie z wytycznymi racjonalnego żywienia.

Dieta stosowana jest:

  • w hiperlipidemii, hipercholesterolemii,
  • w miażdżycy,
  • w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.

Celem stosowania diety jest zmniejszenie stężenia lipidów w surowicy krwi.  Tłuszcze dostarczają 25-30% energii dobowego zapotrzebowania. Pożądany stosunek kwasów tłuszczowych: nasyconych do wielonienasyconych i jednonienasyconych powinien wynosić:

NKT: WNKT : JNKT

0,7 : 0,8 : 1,5, gdzie :

NKT to nasycone kwasy tłuszczowe

WNKT –  wielonienasycone kwasy tłuszczowe

JNKT –  jednonienasycone kwasy tłuszczowe

W tym calu   trzeba stosować  różnorodne oleje bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W diecie tej należy uwzględnić tłuszcze ryb i ssaków morskich, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: EPA i  DHA, które zmniejszają stężenie triglicerydów w surowicy i działają przeciwkrzepliwie.

Całkowicie eliminujemy  tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, w tym także tłusty drób, np. kaczki, tłuste wędliny, tłuste sery, tłusty drób. Ogranicza się także produkty bogate w cholesterol, takie jak  żółtka, podroby, śmietanę, żółty ser. Zmniejszamy także bardzo  spożycie  masła.

Powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców, ich ilość powinna wynieść ok. 700 g, ze względu na przeciwutleniacze, a także – błonnik i witaminy oraz minerały. Szczególnie ważne są minerały: potas, magnez,   wapń selen. Zalecana ilość błonnika to 30 – 40 g. Ograniczamy ilość cukru.

Sposób przygotowania potraw typowy dla diety łatwostrawnej: gotowania w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu

 

dietoterapeutki:

Marta Kowalczyk,  Ada Kostrz-Kostecka

———————————————————————

W  poście wykorzystano materiały ze studiów podyplomowych Dietoterapia na WSNS w Lublinie oraz

http://dobrydietetyk.blogspot.com/p/7-dieta-o-kontrolowanej-zawartosci.html

 

 

Dodaj komentarz