Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, należy do grupy diet łatwostrawnych. Najważniejszą jej cechą jest ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i częściowe zastąpienie ich wielo- i jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Dieta ma zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, zgodnie z wytycznymi racjonalnego żywienia.
Dieta stosowana jest:
- w hiperlipidemii, hipercholesterolemii,
- w miażdżycy,
- w profilaktyce choroby niedokrwiennej serca.
Celem stosowania diety jest zmniejszenie stężenia lipidów w surowicy krwi. Tłuszcze dostarczają 25-30% energii dobowego zapotrzebowania. Pożądany stosunek kwasów tłuszczowych: nasyconych do wielonienasyconych i jednonienasyconych powinien wynosić:
NKT: WNKT : JNKT
0,7 : 0,8 : 1,5, gdzie :
NKT to nasycone kwasy tłuszczowe
WNKT – wielonienasycone kwasy tłuszczowe
JNKT – jednonienasycone kwasy tłuszczowe
W tym calu trzeba stosować różnorodne oleje bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W diecie tej należy uwzględnić tłuszcze ryb i ssaków morskich, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe: EPA i DHA, które zmniejszają stężenie triglicerydów w surowicy i działają przeciwkrzepliwie.
Całkowicie eliminujemy tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, w tym także tłusty drób, np. kaczki, tłuste wędliny, tłuste sery, tłusty drób. Ogranicza się także produkty bogate w cholesterol, takie jak żółtka, podroby, śmietanę, żółty ser. Zmniejszamy także bardzo spożycie masła.
Powinniśmy jeść dużo warzyw i owoców, ich ilość powinna wynieść ok. 700 g, ze względu na przeciwutleniacze, a także – błonnik i witaminy oraz minerały. Szczególnie ważne są minerały: potas, magnez, wapń selen. Zalecana ilość błonnika to 30 – 40 g. Ograniczamy ilość cukru.
Sposób przygotowania potraw typowy dla diety łatwostrawnej: gotowania w wodzie i na parze, duszenie bez tłuszczu
dietoterapeutki:
Marta Kowalczyk, Ada Kostrz-Kostecka
———————————————————————
W poście wykorzystano materiały ze studiów podyplomowych Dietoterapia na WSNS w Lublinie oraz
http://dobrydietetyk.blogspot.com/p/7-dieta-o-kontrolowanej-zawartosci.html